(av Andy C Highfield)

Av alla svårigheter som sköldpaddsägare ställs inför är den svåraste att föda upp friska unga djur som inte drabbas av missformade skal. Mycket av den information som finns är missledande. Följande råd har utvecklats och testats i över 10 år på olika arter som Testudo Graeca (Morisk landsköldpadda) T Hermanni (Grekisk Landsköldpadda) Testudo Ibera (Turkisk landsköldpadda) Testudo Marginata (Svart landsköldpadda) Testudo Horsfieldi (Rysk stäppsköldpadda) Stigmochelys Pardalis (Leopardsköldpadda) Geochelone Sulcata (Afrikansk sporrsköldpadda) Geochelone Carbonaria (Rödfotad skogssköldpadda) m fl.
Innan vi tittar på de positiva åtgärderna som åstadkommer ett naturligt friskt tillväxtmönster är det värt att se på några detaljer som orsakas av felaktig kost. De kan sammanfattas som följer:

Överdriven tillväxt
De flesta sköldpaddor kommer, om de får för mycket mat eller felaktig mat, att visa upp en fenomenal tillväxttakt helt annorlunda än vad de skulle ha i det fria under samma tidsperiod. När det gäller ettåringar kan de i fångenskap vara 300 eller t o m 500% större än vilda exemplar i samma ålder. Denna "vinst" är inte utan kostnader. Mycket accelererad tillväxt på detta sätt är mycket ansträngande för ämnesomsättningen och resulterar i extremt (och ofta oupnåeligt) behov av mineralämnen som behövs för bentillväxten. Några arter är värre än andra - unga Testudo Hermanni är speciellt glupska. Nya erfarenheter visar att unga djur har en effektivare matsmältning än vuxna; med andra ord behöver de äta mindre för samma nytta. Det betyder också att om de äter för mycket blir resultatet ännu värre. Dessa erfarenheter grundar sig på iakttagelser. Övermatade ungdjur tenderar att ha mycket dåliga överlevnadschanser på lång sikt.

Missformade skal
i form av kullar och pyramider är nära förbundet med föregående. Skal som inte är släta orsakas av att man ger för mycket protein genom övergödning eller fel balans calcium, fosfor och UVB. Problemet kan förebyggas med god kost.

Svullna ögon och hudproblem
Sköldpaddor är mestadels inte lämpliga terrariedjur. De reagerar snabbt på olämpliga miljöer. Om de utsätts för alltför torra eller fuktiga omständigheter upstår snabbt problem med ögon, näsa och hud.

KONSTRUKTIVA RÅD

Följande grundläggande råd är kortfattade men effektiva.

Matningsfrekvens
Ge mat endast en gång per dag. Ge inte för mycket. Det är bättre för ungdjur att vara lite hungriga än övergödda. Sköldpaddor som är övergödda kan bli apatiska och sjukliga. Övergödda ungdjur växer för fort och kan utveckla missformade skal.

Kostinnehåll
Undvik att ge frukt och överdrivna mängder  'mjuka' blad som sallad - grova ogräs (maskros, vicker, groblad, klöver, gräs) är mycket bättre. Dessa är inte bara bra i balansen kalcium:fosfor, de är också fiberrika. Detta är viktigt för en bra tarmfunktion. Vi ger våra fångenskapsfödda djur enbart vilda handplockade ogräs. Skillnaden som detta gör för hälsotillståndet är anmärkningsvärt. Avföringen blir perfekt formad och diaré existerar inte. Jämför detta med resultatet av en kost på frukt/sallad/tomat. Denna diet är också lämplig för

Föda som ska undvikas
Följande bör helt uteslutas från kosten för medelhavsköldpaddor: kött, ärter, bönor, avocado, banan och ost.
När det gäller Rödfotade och Ledsköldpaddor kan man ge något foder med lite mer protein som är lågt i fett - uppblött torkat kattfoder rekomenderas. (I motsats till medelhavssköldpaddor äter några tropiska arter sniglar och kadaver).

Kalcium och kosttillskott
Vi använder och rekomenderar 'Nutrobal' som kosttillskott för växande djur och honor som ska lägga ägg. Det strös lätt över varje måltid. Det försäkrar att rätt mängd Kalcium alltid finns. Innehåller även mineraler och vitaminer.

Bostad
En öppen inhängnad är mycket bättre än ett akvariumliknande terrarium. Ju tidigare man kan ha medelhavssköldpaddor ute desto bättre. På våren, sommaren och hösten har dom det mycket bättre ute än under konstgjorda förhållanden inomhus. Var noga med att inhängnaden inte bara är rymningssäker utan också säker mot angripare som fåglar och råttor. Ett nät kan skydda mot inkräktare. Ett naturligt underlag av jord med ogräs är bäst, där kan djuren utöva sitt naturliga behov att gräva och gömma sig bland växterna. På så sätt får sköldpaddorna på ett naturligt sätt tillgång till stimulerande solljus och regn. Vid dåligt väder och om temperaturen understiger 10 grader C bör man ta in dem, men låt det vara ljust och väl ventilerat. En öppen inhängnad är bättre än ett slutet terrarium. Torra ögon och torr hud är ett stort problem i slutna terrarier.

SAMMANFATTNING

  • Överföd inte
  • Undvik föda med mycket protein eller fett
  • Välj 'naturlig' föda med mycket kalcium och fibrer
  • Använd ett bra kalciumtillskott
  • Så mycket naturligt ljus om möjligt
  • För att undvika sjukdomar blanda inte små med vuxna
  • God hygien
  • Utomhus så mycket som möjligt
  • En naturlig dag-/nattcykel både vad gäller ljus och temperatur

Extra information