De vanligaste frågorna och svaren

Vilken art är lättast för nybörjare?

Jag brukar i första hand rekommendera de härdiga (mot vårt klimat) arterna, Grekisk landsköldpadda och Turkisk landsköldpadda. Dessa arter skall dvalas.
Tunisisk och Egyptisk landsköldpadda är känsligare mot vårt klimat, och skall inte dvalas. Jag vill påstå att dessa arter inte är svårare, men de kräver kanske lite mer passning mot väder och vind. De skall oftast tas in nattetid, men under riktiga värmeböljor, kan dom vistas ute även under natten.
Egyptisk landsköldpadda är en småvuxen art. Fördelen med denna art är att sköldpaddor, oavsett kön, kan hållas tillsammans. Dessutom skall de inte dvalas. Det finns alltså flera fördelar som egentligen gör denna art till ett idealiskt sällskapsdjur.

Finns risk för salmonellasmitta?
Sköldpaddor är potentiella bärare av Salmonella. Tvätta därför alltid händerna efter hantering och rengöring av sköldpaddans låda. Om man gör detta är smittorisken obefintlig. Det finns i Sverige inga kända fall av Salmonellasmitta orsakad av landsköldpadda.
Risken att bli smittad är troligen större genom vanlig mat.

Jag vill ha en sköldpadda, har redan en hund. Fungerar det?
Ja, det fungerar i de allra flesta fall. Man skall dock inte helt lita på hunden. En av de vanligaste skador på sköldpaddor är just hundbett.

Jag vill ha en sköldpadda, har en katt. Fungerar det?
Ja, det fungerar. Man får dock räkna med att ha ett nät/galler över inomhuslådan, då katten annars kan se det som sin ”kattlåda”. Små sköldpaddungar kan även ses som leksaker, och kan vara roliga att "bära iväg".

Hur transporterar jag bäst min sköldpadda?
Under den kalla årstiden kan du transportera sköldpaddan i kylväska. Fyll två petflaskor med varmt vatten och lägg i botten på kylväskan, täck sedan flaskorna med ett par handdukar, eller med hö.
Sköldpaddan kan transporteras direkt på handdukarna eller direkt på höet. Håll kylväskans lock lite på glänt i uppvärmd bil.
På sommaren kan du transportera sköldpaddan i plastlåda eller liknande. Substrat med hö överst får sköldpaddorna att känna sig trygga.
Använd inte bilens klimatanläggning vid transport, samt stäng alla fönster för att undvika drag.

Skall man ha en eller flera sköldpaddor?
Det har på senare år framkommit att sköldpaddorna trivs i grupp. Därför rekommenderar jag att man köper två sköldpaddor. 

Kan jag ha olika/samma kön tillsammans?
Två könsmogna hanar kan vålla problem däremot flera honor tillsammans är brukar fungera bra.
En hane tillsammans med en hona går oftast bra, det beror dock på vilken art det gäller.
Tunisiska hanar är väldigt envisa på honorna. Då är det bättre om man har flera honor tillsammans med en hane, samt att låta gruppen ”växa samman” utan förändringar. Omflyttning av individer skapar oreda i grupper oavsett art, försök att hålla grupperna intakta.

Vilket kön är lättast att sköta?
Det är ingen skillnad. Könsmogna hanar kan vara aktivare än en hona, men skötseln är den samma.

Hur ser man skillnad på hane och hona?
Lättast är att titta på svanslängden. Hanarna har längre svans.

 

Grekisk landsköldpadda

Hane till vänster, hona till höger

 

När blir sköldpaddan könsmogen?

I fångenskap blir sköldpaddorna könsmogna tidigare än i det vilda. En hane kan bli könsmogen på 5-7 år, en hona på ca 10 år.

Hur gammal blir en sköldpadda?
Vid rätt skötsel blir sköldpaddan gammal, 60-80 år är ingen ovanlighet. Man kan inte åldersbestämma sköldpaddan genom att räkna tillväxtringarna på skalet. Däremot kan man titta på skalets slitage. På en gammal sköldpadda har tidens tand nött bort tillväxtringarna, och skalet blir väldigt "slätt".

Hur mycket mat skall en sköldpadda ha?
Det är svårt att ge något generellt svar, det beror på sköldpaddans storlek. Grundregeln är att man matar sköldpaddorna en gång per dag, helst på morgonen. De ska äta upp maten inom en rimlig tid, helst på en timme. Om det ligger mat kvar under dagen ger man för mycket. 
blandning av ”torrt” och ”färskt” foder är viktigt.

Hur snabbt skall en sköldpadda växa?
Det går inte att ge något generellt svar utom att det skall vara en långsam tillväxt. Sköldpaddan växer ojämnt, vissa perioder ökar den snabbt i vikt, medan under andra perioder står den helt stilla. Ge "dvalande arter" sin välbehövliga vila på vintern, detta gagnar för en långsam tillväxt.
"Icke dvalande" arter växer oftast för fort i fångenskap, i naturen tar dessa sin vila under sommaren (för att undvika hettan). Detta är svårt att efterlikna i fångenskap. Därför är det viktigt att ge dessa arter ett magrare foder som tex torkade växter.

Är det svårt att dvala en sköldpadda?
Det är inte svårt, men många ägare känner ändå en oro inför detta. Det finns naturligtvis en risk med dvalan, men fördelarna väger över nackdelarna.
Uppfödaren ger dig information och hjälp.
Om du absolut inte vill dvala din sköldpadda skaffa en art som skall vara vaken hela året.

Hur länge klarar sig en sköldpadda själv?
Är man på semester en vecka eller mer skall man be någon att titta till sköldpaddan, åtminstone varannan dag. Åker man bort över några dagar kan man helt enkelt släcka värmelampan och endast ha lysrören tända. Aktiviteten går ner och sköldpaddan klarar sig då utan mat.

Kan jag ta med sköldpaddan på semestern?
Ja det kan du, om du stannar på samma ställe hela din semester. Då kan du göra ordning en tillfällig utehage. Att åka på bilsemester med en sköldpadda är direkt olämpligt.

Är sköldpaddor känsliga för ljud?
Sköldpaddor reagerar på ljud. Att hålla sköldpaddor i rum där ständigt hög musik spelas är förmodligen stressande för djuren. Normala ljudnivåer är dock inga problem.

Bits sköldpaddor?
Nej, inte för att de är elaka. De kan nypas i händerna i sina försök att tigga mat.

Extra information