För en sköldpadda är solen lika viktigt som föda och syre. Solen har många viktiga funktioner för att djuret skall må bra.
Den ger värme för att matsmältningen och övriga kroppsfunktioner skall fungera bra, den ger UVA så att fortplantning och aptit stimuleras och UVB så att kroppen kan ta upp kalcium så djuret kan växa som det skall. I Sverige kan vi bara erbjuda utevistelse några månader om året och det räcker inte för att djuret skall kunna få tillräckligt med sol. Då måste vi ha artificiellt ljus åt våra paddor. Hur gör vi då för att kunna tillgodose deras behov så bra som möjligt? Vi har löst det hela så här till våra djur.
Allmänbelysning, UVA/Dagsljus
Vi använder oss av en lysrörsarmatur med dubbla T5 rör. T5 rören är smalare än den äldre T8 varianten . De ger ett bättre ljus samt flimrar mindre än T8 eftersom den använder sig av en annan teknik. Sköldpaddor kan bli stressade av flimret. När man köper rör så finns det olika färger på ljuset, det vi använder är ett så kallade dagsljusrör som har färgtemperaturen 6500k. Det är samma färg som solen har mitt på dagen. För UVA och UVB över större ytor används UV-rör. Sköldpaddor ser färger och även visst uv ljus så därför är det viktigt med rätt dagsljusbelysning. Det man också behöver tänka på är att ha så lång armatur och med så hög effekt som möjligt, hur stark belysning man än har så är man ändå inte i närheten av solens styrka.
Solplatsbelysning, Ljus/Värme/UVA/UVB
UVB är nödvändigt för att bilda vitamin D3 i kroppen, Vitamin D3 behövs så att kroppen kan tillgodose sig kalk för att få ett starkt skelett. Växtätare får ej i sig Vitamin D3 via födan så här är solljuset livsavgörande. Om man slarvar med UVB ljus till djuren kalkas sakta skelettet ur och sköldpaddan blir ihopsjunken, kan få mjuk sköld och kan lätt bryta ett ben. Detta kallas MBD (Metabolic Bone Disease) och har djuret blivit missformat går det ej att rätta till. Det bidrar till att djuret kan dö i förtid.
Det är viktigt att djuret har en plats att sola på. Forskning har visat att värme i kombination med UVB gör att bildandet av vitamin D3 blir så bra som möjligt. Värmen behövs också för matsmältningen, magsäcken är ganska liten och istället är tjocktarm och blindtarmen som en jäskammare där maten ligger tills näringen sugits ur den. Därför behövs värmen för att hålla igång den processen.
Vi använder en kombinerad UVB/värmelampa av HID typ (High Intense Discharge) . det krävs en ballast för att kunna driva en sån lampa. Den ger väldigt bra med ljus, ger bra värme, mer energisnål, mindre flimmer och bättre livslängd. Nackdelen är att den är dyrare i inköp men det sparar man in rätt snabbt eftersom man behöver bara byta lampan när den är förbrukad och inte ballasten. Ballasten är en låda som sitter på sladden som går till lampan. När man köper en HID lampa bör man funder på bla: Hur högt kan jag placera lampan? Hur stort är djuret? ,Ibland om man har flera djur kanske inte solytan räcker till kan man behöva komplettera med en ren värmelampa som inte ger nåt ljus. Då får man en större så kallad basking zone. HID lamporna finns i flera olika styrkor och fabrikat.
Det finns en annan typ av värmelampa som heter MV (Mercury Vapor) som är en lite äldre teknik men det är ingen jag rekommenderar. Den har en glödtråd inuti precis som en gammal traditionell glödlampa och den flimrar mer än en HID lampa, dessutom har den sämre livslängd och är oftast mer ojämn i kvalitén när det gäller UV värdena.
Värmemattor
Värmemattor skall inte användas överhuvudtaget till sköldpaddor, i naturen kommer värmen uppifrån. Använder man värmemattor kan inte djuren komma undan värmen samt får tjockare buksköld.
Tänk på att oftast så kostar en bra utrustning inte mer än ett eller två veterinärbesök och det är betydligt roligare att ha friska och pigga djur